Den största ön i hela ögruppen heter Basse-Terre. Det är också här som Guadeloupes huvudstad Basse-Terre ligger. Ön har en areal på 847,8 km2. Den högsta punkten är den aktiva vulkanen La Grande Soufrière med sina 1 467 meter över havet. Det bor strax över 180 000 människor på Basse-Terre, och cirka 12 000 av dem bor i huvudorten Basse-Terre. Ön är uppdelad i 16 kommuner. Stora orter på ön är Bouillante, Deshales, Lemantin, Sainte-Rose, Saint-Claude, Vieux-Fort, Trois-Rivieres, Gourbeyre, Petit-Bourg, Gowave, Capesterre-Belle-Eau, Baie-Mahault, Lamentin och Pointe-Noire. På ön odlar man kaffe, bananer, socker och frukt. Här finns också några stora destillerier.

Naturen på Basse-Terre är något vildare och bergigare än de andra öarna, namnet till trots. Basse-Terre betyder ungefär ”låglands-ön”, men är egentligen den högsta ön, sett till markhöjd. Namnet kommer från franskan och står egentligen för vindläget. Basse-Terres terräng gör att vinden inte slår emot lika hårt, till skillnad mot det mer låglänta Grande-Terre. Den som uppskattar naturupplevelser och exotiskt djurliv kommer att gilla Basse-Terre. Här ligger Guadeloupes Nationalpark, en park på cirka 17 000 ha av regnskog. I parken finns också ett litet zoo. Basse-Terre erbjuder över 30 mil av vandringsleder, runt omkring på ön. På vissa ställen kan du gå på hängbroar mellan trädtopparna, flera meter upp i luften! Det är både en hisnande och spännande upplevelse. Här ligger också den stora zoologiska och botaniska parken Parc Zoologique et Botanique de la Guadeloupe. Eftersom landskapet är bergigare än på exempelvis Grand-Terre, är också möjligheterna till vattensport bättre. Vågorna blir större och mer intensiva än på lugna Grand-Terre. Detta gör Basse-Terre till det perfekta resmålet för surfare, seglare, vindsurfare och andra vattenäventyrare. Men det finns lugnare vatten även här. Den populära stranden La Grande-Anse lockar besökare från hela ögruppen.

I huvudstaden Basse-Terre finns mycket intressant arkitektur att titta på, som kyrkan Cathédrale Notre Dame de la Guadeloupe. Kyrkan, som är ett monument över Frankrike, är en magnifik byggnad i barockstil. Här finns också ett ståtligt hinduiskt tempel, Temple Hindou de Changy. Byggnaden är målad i glada färger och utsmyckad med ett flertal hinduiska symboler och statyer. I staden ligger resterna av Fort Delgres. Här finns en bit av Guadeloupes krigshistoria bevarad. Ströva omkring bland kanoner, skyddsrum och lagerbyggnader. Inte långt från Basse-Terre ligger Sainte-Marie. Här finns ett monument över Christopher Columbus, som landsteg här i slutet av 1400-talet. Monumentet består av en byst föreställande Columbus. Den som är intresserad av goda drycker kan besöka något av öns alla destillerier och se hur man tillverkar rom och andra spritdrycker.

Basse Terre

Basse Terre Guadeloupe