Grand-Terre är den näst största ön i ögruppen, och en av huvudöarna. Grand-Terre har en areal på 586 km2. Högsta punkt är Morne l’Escale med sina 136 meter över havet. Ön är uppdelad i tio kommuner. Det bor nära 220 000 människor på Grand-Terre, och de flesta bor på öns huvudort, Pointe-à-Pitre. Staden är belägen på Grand-Terres sydvästra del, och är Guadeloupes största stad. Andra orter är Les Abymes, Le Gosier, Le Moule, Saint-Francois, Port-Louis, Petit-Canal, Sainte-Anne och Morne-à-L’Eau. På Grand-Terre ligger Guadeloupes internationella flygplats, Pointe-à-Pitre International Airport. Flygplatsen är belägen cirka 2 km söder om Pointe-à-Pitre. Grand-Terre är en relativt låglänt ö, med vackra stränder, vita klippor och öppna ytor. Här ligger de flesta av Guadeloupes hotell och lantbruk. Ön är perfekt för olika odlingar, som kaffe, kakaobönor, socker och bananer.

Grand-Terre är semesterön nummer ett. De många stränderna och lugna vattnen gör Grand-Terre till den idealiska paradisön. Flest turister väljer att komma hit för att njuta av sol och bad. Den fantastiska stranden St. Anne är en långgrund strand perfekt för barnfamiljer. Vattnen kring Grand-Terre är perfekta att dyka och snorkla i. Många företag erbjuder turister dykresor och kurser i dykning. Bland de bästa dyk- och snorklingsplatserna i Guadeloupe ligger finns runt Grand-Terre. För den som gillar naturupplevelser kan bege sig till de norra delarna av ön, där terrängen blir en aning kulligare. Här uppe finns stora odlingsfält och vägarna är breda. Grand-Terres nordligaste punkt heter Pointe de la Grande Vigie, och är en fantastisk utsiktplats, om vågar ge dig ut på den klippiga stigen. En klar dag kan man se ända till Antigua och Montserrat, som båda ligger ungefär 75 kilometer bort.

Om du mot all förmodan skulle börja känna dig lite rastlös efter mycket strandhäng, finns det massor med roliga saker att hitta på. Pointe-à-Pitre är en livlig stad där det finns något för alla smaker. Den populära marknaden Marché Couvert lockar med kryddor, exotiska frukter, lokalt hantverk och rykande färsk snabbmat. En annan traditionell marknad slingrar sig längst strandpromenaden vid La Darsa, den inre hamnen i Pointe-à-Pitre. I närheten ligger torget Place de la Victoire. Restauranger finns det gott om i staden, som serverar allt från traditionella franska rättar till spännande, heta kreolska specialiteter. Prisnivån på shopping och mat är ungefär samma som i Sverige. Är du intresserad av arkitektur måste du besöka Cathédrale de St-Pierre et St-Paul. Kyrkan, som fått smeknamnet Järnkatedralen, är en imponerande byggnad i nygotisk stil. Från Place de la Victoire tar du dig hit på bara ett par minuter. På söndagar håller man en populär gudstjänst i kyrkan. Att ta sig runt i Pointe-à-Pitre är lätt, antingen till fots, med bil, taxi eller buss. Det går även bra att hyra cykel. Tänk bara på att staden har en relativt hög kriminalitet, särskilt nattetid, så undvik staden efter mörkrets inbrott. I Le Moule, på Grand-Terres sydöstra sida, finns ett intressant museum med utställningar om sydamerikansk forntidshistoria.

Grand Terre

Grand Terre Guadeloupe

Grand-Terre