Det finns något för alla smaker i Guadeloupe, oavsett om du reser med barn, med vänner eller på tu man hand. På denna sida har vi samlat några tips på aktiviteter som man kan göra. På Guadeloupe finns allt man kan önska sig av en semester. Efter år av europeiska bosättningar runt omkring på öarna finns ett flertal intressanta byggnader och monument att titta på, som till exempel Fort Napoléon som är ett 1800-talsfort, byggt för att försvara ön mot eventuella attacker. Fortet har dock aldrig använts, men idag finns ett krigsmuseum där som kan vara värt ett besök för den historieintresserade. Staden Pointe-à-Pitre består av färgglada byggnader och hus i kolonialstil. Här kantas gatorna av livliga marknadsstånd, souvenirbutiker, klädaffärer, restauranger och caféer. Om du är intresserad av fransk arkitektur är ett besök till Cathédrale de St-Pierre et St-Paul ett måste. Katedralen är med sin gula sandstensfasad en riktig arkitekturpärla, med metallpelare som ska skydda katedralen mot orkaner och jordbävningar. I Guadeloupe har odling länge varit den viktigaste näringen, och spåren efter plantageägarna är tydliga. Stora, herrgårdsliknande hus i kolonialstil finns lite här och där, utspridda bland de enorma kaffe- och sockerodlingarna.

Fina Naturupplevelser

Guadeloupes storslagna natur får dig att tappa andan. Grand-Terre är relativt platt och låglänt, medan Basse-Terre är mer bergigt och dramatiskt. På Basse-Terre ligger Parc Zoologique et Botanique de la Guadeloupe, en zoologisk och botanisk park där du får chansen att se tvättbjörnar, ödlor och papegojor i sitt vilda tillstånd. Här finns också mängder av exotiska blommor och växter, som vilda orkidéer och tropiska fruktträd. På Basse-Terre ligger också Gaudeloupes nationalpark som också inhyser ett litet zoo. Det finns över 30 mil vandringsleder, och många leder upp på bergen. Några leder till och med upp till hängbroar som slingrar sig mellan trädtopparna. Basse-Terre är också speciellt av den anledningen att hela fem av världens sju hotade arter av havssköldpaddor lägger sina ägg på stränderna här. På Grande-Terres östkust ligger Pointe des Châteaux, en dramatisk klippformation som sträcker sig lång ut i havet. Här möter Atlanten det Karibiska havet.

Tips på vackra stränder

Guadeloupe bjuder på paradisstränder i överflöd. Här finns kritvita sandstränder, kantade av palmer som vajar sakta i vinden. Vattnet glittrar inbjudande i klart turkosblått och grönt. Att Guadeloupe uppskattas för sina vackra stränder är inte svårt att förstå. Alla stränder är offentliga och oftast rena. Många stränder är också helt tomma, så då kan du passa på att njuta av din helt egna paradisstrand för ett tag. Vi kan tipsa om den mycket vackra och populär stranden Plage Caravelle. Stranden ligger på Grand-Terres södra udde, i närheten av den lilla staden Ste-Anne. Stranden är populär både bland snorklare och badgäster. Här kan du lapa sol medan du dricker en god fruktdrink, eller kanske kokosmjölk ur en färsk kokosnöt? Många stränder på Grand-Terres är långgrunda och passar därför perfekt dig som reser med barn. Många av stränderna på Basse-Terre är däremot svarta eller bruna, tack vare närheten till vulkanen La Grande Soufrière. Vågorna kan bli kan bli rätt höga här, så surfing och andra vattensporter kanske är att föredra framför sol och bad. Men det finns lugnare vatten även här. Den mycket populära stranden La Grande-Anse är vackert belägen med Basse-Terres dramatiska bergslandskap i bakgrunden.

Aktiv semester

Gaudeloupe är ett riktigt paradis för alla som älskar undervattensäventyr. Några av de mest populära dykplatserna ligger i den södra delen av La Rivière Salée-sundet, i den lugna viken Petit Cul-de-Sac Marin. Vattnet här är kristallklart, varmt och helt enkelt idealiskt för dykning och snorkling. Här kan du få syn på koraller, sköldpaddor och färgglada fiskar. Den som vill ge sig ut på en spännande dyktur i ett mer vilt undervattenslandskap kan besöka undervattensreservatet Couestau som ligger i Bouillante, Basse-Terre. Reservatet som är döpt efter naturfotografen Jacques-Yves Cousteau, hör bland till världens bästa. Cousteau står förresten själv staty på botten. Det finns flera företag som anordnar dykarkurser och dykutflykter. Två stora och prisvärda dykanordnare är Plasir Plongee Karakera och Heures Saines. Den som hellre vill stanna ovanför vattenytan kan hoppa på en lyxjakt och njuta av avkoppling och god mat. Det finns flera kryssningsbåtar som kör turer mellan och runt öarna. De flesta avgår från hamnen i Pointe-à-Pitre. Vattnen kring Guadeloupe är i regel lugna, turkosblåa och glittrande, men utanför Basse-Terre kan vågorna bli rätt höga. Där kan man surfa eller prova på andra vattensporter.

tips guadeloupe

dykning guadeloupe